Георги Дюлгеров и Джорджа Де Марки награждаване

Saveti.bg спечели 3-то място в категория „Туристическа медия на годината“

Уебсайта ни Saveti.bg бе обявен за втори подгласник в категория „Онлайн туристическа медия на годинатав конкурса Bulgarian Travel Awards. На 5-ти април 2019 г. на Гала церемонията в София Тех Парк по време на годишната конференция на Travel Academy бяха връчени Travel Academy Awards.

Наградите бяха разпределени в различни категории: за най-добрите хотели на годината, туристически агенции и туроператори, онлайн туристически медии и блогове, туристически общини, както и туристическа атракция. Официалното събитие бе съпътствано с гала вечеря и забавна програма и водещ, а награждаването трябваше да бъде излъчено в национален ефир, за да получат победителите отразяване и пред масова публика.

Гала вечерята Travel Awards
Снимка: Travel-awards.bg

Saveti.bg бе отличен с почетното трето място в категория онлайн туристическа медия на годината. Благодарение на полезната информация, и страхотните статии, които пишем от личен опит и на които отделяме огромно внимание и старание, туристическият портал радва безброй фенове, помагайки им да изберат най-доброто място за следващото си пътуване, без да им спестява полезни съвети и ценна информация относно културни забележителности, трикове при пътуване, различни измами и как да бъдат избегнати и всякаква друга полезна информация.

На първо и второ място в категорията бяха отличени Travel Smart и Peika.bg.

Saveti.bg победител

Макар класирането на Saveti.bg да не е в най-правилната категория, тъй като стратегията ни на развитие е по-скоро туристически блог, то доказва, че усърдието, дългосрочният  труд и писането за това, което обичаш, винаги е правилната формула за успеха. Подобна награда показва, че сме на прав път и това само ще ни мотивира да продължим да създаваме и развиваме страхотни проекти.

Зад страхотното съдържание в сайта стои Джорджа Де Марки, травел блогър, журналист и пътешественик, която влага цялата си душа и страст в статиите.

Георги Дюлгеров отговаря за SEO оптимизацията, техническите въпроси и всичките успешни маркетинг стратегии зад проекта (няма неуспешни ;d).

Не може да не благодарим и на колежките Теодора Господинова и Мариела Кръстева, които са незаменима част от екипа и също разказват за някои от своите туристически приключения. През останалото време пишат страхотно съдържание и за клиентите ни, както и за другите ни уеб проекти.

Георги Дюлгеров и Джорджа Де Марки награждаване Saveti

Малко повече за проекта

Въпреки, че сайта все още е сравнително нов, имаме над 60 000 уникални потребителя месечно и над 100 000 показвания на страници (импресии). Разбира се, за нашите разбирания този трафик е незадоволителен и работим в насока да го увеличим в пъти.

Saveti Analytics data

Какво да очаквате скоро от нас:

  • Преработена и подобрена визия на сайта
  • Все повече публикации за всяка дестинация, оформени в цялостни целеви страници, в които ще може да намерите абсолютно всичко, необходимо за организиране на вашето пътуване.
  • Още много полезни и практични съвети, както за пътувания, така и в други сфери

Работим по още проекти и идеи, така че очаквайте неочакваното!

 

Digital Marketing

SEO (оптимизация на сайт за търсачки) срещу „Вирусен Маркетинг “

Гост автор ни е Момчил Марчев – SEO експерт и Digital Marketing специалист с дългогодишен опит. Научете повече за автора.

Изглежда днес има милиони начини за генерирането на трафик в мрежата. Всеки има свое собствено мнение, кой точно начин е най-ефективен и работи добре. Независимо от вашата гледна точка по въпроса, спор няма относно факта, че високо класираният уебсайт постоянно получава по-голям трафик в мрежата, да, след полагане на системни и професионални усилия. Когато чисто и просто се намирате на върха на класирането в търсачките по дадена ключова дума или фраза – имате поръчки и продажби. Въпреки това, има един метод без точна дефиниция за методика:), поставен на стохастични, някак емоционални основи, който може да ви спаси в мрежата– подобен е на тезата „да стана богат бързо“. Еквивалентен е на органичния интернет трафик и се нарича „вирусен трафик“. Вирусния трафик е който и да било трафик, който идва от източници различни от търсещите машини! Нещо подобно на израза „ от уста на уста“ – само че в мрежата. Например видео качено в YouTube, което изпраща хиляди потребители за едно денонощие към сайта ви, би могло да бъде вирусен трафик, така може да се справи перфвктно и един добър уеб дизайн сам по себе си. Така погледнато, кое е по-доброто решение за SEO оптимизацията – оптимизирането за търсещи машини или вирусния трафик?

Усилия и Инвестиции

Погледнато от към усилия и вложени инвестиции (например уеб дизайн), вирусния маркетинг не струва нищо в повечето случаи. Въпреки това, той може да донесе доста трафик към сайта ви, само с едно единствено качване на видеоклип. От друга страна SEO оптимизацията за търсачки изисква време и постоянство, с оглед на това да бъде ефективна. Дори след месеци на опити за оптимизиране за търсачките, някои хора никога не достигат до същински успех. Просто им липсва професионален опит и точните инструменти за целта. Те не могат да надскочат в класирането професионалните притежатели на уебсайтове, които са практикували оптимизация за търсачки доста дълго време преди това.  И все пак, ако сте нов уебмастър и нямате никаква следа за това, какво ще се хареса на търсачките онлайн, вашата първа цел трябва да бъде да се опитате да генерирате вирусен трафик за сайта си, като използвате който и да е метод, който познавате за целта.

Устойчивост и Стабилност

За нещастие или съжаление вирусния маркетинг не е толкова стабилен и устойчив, понеже обикновено за няколко дни от започването на повишаването на нивата в трафика, отмира. SEO oптимизацията за търсещи машини обикновено трае за дълги периоди от време – докато сайта ви е високо класиран в мрежата за специфични ключови понятия. И все пак добре е да се отбележи, че SEO оптимизацията за търсачки не е панацея за всяка ниша, носи не винаги стабилни резултати за всяка дейност и стока, дори и когато тя е успешна. Някои дни можете и да имате хиляди посетители на сайта, докато на другия ден може да нямате и един. Просто не може да се каже със сигурност. Това е истината независимо колко е голям вашият сайт и каква е неговата тематика на фокус. Няма, как да се предвидят интересите на потребителите в мрежата и тези на сайта ви. Вирусния маркетинг е значително по-стабилен – докато трае разбира се. От тази гледна точка е доста по-стабилен, но все пак има потенциала да бъде също толкова непостоянен, както и SEO оптимизацията за търсачки и трафика носен от нея. Главното, което трябва да се каже е, че интернет трафика е непостоянна величина по своята същност и поради тази причина е важно да променяте своето интернет присъствие и методите за неговото маркетингово представяне.

Кривата на знанието и научаването

Може би забелязахте вече, че SEO практиките не са за плахите сърца и изискват безбройни часове на проучвания. Те трябва по силата на волята да бъдат вградени в стратегии, които могат, а биха могли и да не – да ви изградят успешно онлайн лице. Успехът може да дойде за месеци, но може и да сте в застой. Да генерирате вирусен трафик в мрежата и той да приижда на база видео в YouTube  навярно е по-лесния начин да се сдобиете с така ценният трафик към сайта ви. Все пак вирусния трафик е наука и изисква солидна доза практика, умения и разбиране на материята. Трябва да знаете, какво хората искат, какво търсят и тогава залагайки на него да вдигнете „врява“ около себе си онлайн. Разбира се може и да го направите без нужните знания, ако се смятате за достатъчно голям късметлия. В крайна сметка добрият стар трафик идващ от SEO оптимизацията за търсещи машини е доста по-печеливш, по-последователен и по-устойчив от вирусния трафик. Обаче вирусния трафик пък ви осигурява добри дози вливане на адреналин в представянето на сайта ви в мрежата и краткотрайни избухвания на трафика. Това и дори най-доброто SEO не може да ви го предложи и генерира! Затова използвайте и двете практики!!!

Момчил МарчевГост автор ни е Момчил Марчев – собственик и основател на Уеб Дизайн България и Digital Extreme. Една от супер силите му е управление на онлайн репутация, област, в която се чувства новатор в България. През последните няколко години е бил лектор в SoftUni, на семинарната част на „Сайт на годината“ и на конференции като Indit BlackHat.
как да публикуваме в Wordpress

Как да публикуваме правилно в WordPress?

Когато стартирате с WordPress, е нормално да се запитате как да публикувате правилно и да оформите страницата/статията си по най-правилния и целесъобразен начин. В тази статия не само ще ви обясня как да оформите публикацията, така че максимално да се хареса на вашите потребители, а и как да е оптимално оформена за търсачки (SEO onpage).

Когато искаме нашата страница да се класира на по-предни позиции в Google, трябва да съобразим следните неща:

Заглавие и линк на страницата

Да съдържа ключовата фраза (фразата, по която искаме да се класираме), като е най-добре да се съдържа в началото на заглавието.

След като оформим заглавието, даваме редактиране на линка и го пишем на латиница (има спорове дали е по-добре линка да е на кирилица или латиница – аз предпочитам на латиница поради редица причини). Едно е сигурно – линкът трябва да съдържа ключовата фраза и да е максимално кратък. Колкото по-кратък е URL адресът, толкова по-добре.

wordpress title

Изображения

Когато качвате изображения, задължително пишете alt и title тагове – с няколко думи какво има на изображението.

Wordpress изображения

Подзаглавия (h1,h2,h3)

Разделете страницата си на секции с подзаглавия. Добре е да имате няколко заглавие 2 (h2 в HTML), като може да слагате и под под заглавия h3.

Поставянето на подзаглавие в WordPress става като селектирате текста и изберете да е тип Заглавие 2.

post headings

Видео

Ако искаме да вмъкнем видео, най-добре да го направим от сайтове за видео споделяне като vBox7 и YouTube. Когато сме в YouTube, под видеото избираме Споделяне > Вграждане и копираме кода.

youtube embed video

Връщаме се обратно към WordPress редактора и превключваме от Визуален редактор към Текстов редактор.

Wordpress текстов редактор

Там решаваме къде искаме да се визуализира нашето видео и поставяме кода, започващ с <iframe…

Дясно меню – какво е важно от там

Следва да си изберем категория. Ако нямате създадени, можете да създадете категория от лявото меню в Публикации > Категории.

Тагове (Етикети)

Таговете са фрази, свързани с публикацията. За по-добри резултати е добре един таг да се повтаря в поне няколко публикации.

Wordpress tags

Основно изображение

След това е важно да изберете основна картинка за публикацията. В зависимост от структурата на WordPress темплейта – обикновено картинката на публикацията се показва най-горе. Отново си пишем alt и title на изображението.

Мета описание

Накрая, но не на последно място, ако имате инсталиран и конфигуриран SEO плъгин, си въвеждате мета описание (Meta description). То трябва да е грабващо и е добре да съдържа ключовата фраза, по която искате да се класира публикацията.

Заключение

Обърнете внимание как е подредена и структурирана тази статия – Заглавие, подзаглавие, изображения.

Така и дори по-добре трябва да изглеждат и вашите. За да се класираме 1-ви в Google, трябва да имаме 10 пъти по-добро съдържание от всички други. Като не е важен само текстът, а и оформлението.

Напишете в коментарите, ако имате някакви въпроси или мнение по темата.